Cuckoo Vs Multilevel Marketing (MLM)

Apa itu MLM?

Sebelum kita berkongsi dengan lebih mendalam adakah cuckoo satu business multilevel marketing, jom kita fahami terlebih dahulu apakah yang dimaksudkan dengan MLM ini.

Secara ringkasnya, MLM ni adalah suatu plan pemasaran yang bertingkat-tingkat ataupun pyramid scheme. Tetapi, sekiranya diperhatikan secara rasional, struktur piramid dalam pelan pemasaran sesuatu MLM itu sama sahaja dengan struktur piramid yang terdapat dalam bisnes model yang lain.

Jika bentuk piramid itu yang menjadi kayu pengukur sudah tentulah banyak syarikat perniagaan menjadi haram dan terpaksa ditutup. Pengguna atau pelabur perlu melihat kepada cara bagaimana sesuatu struktur organisasi perniagaan itu dibentuk.

Perbezaan Antara Cuckoo dan MLM

CUCKOO

Cuckoo adalah salah satu perniagaan yang tidak memerlukan modal. Boleh dikatakan konsep Cuckoo ni sama macam business Dropship. Walaupun Cuckoo ini tidak perlu modal, tapi income tetap boleh cecah RM4,000 – RM10,000 sebulan.

Disebabkan tidak memerlukan sebarang modal, maka tidak ada risiko untuk kita memulakan perniagaan ini.

Seperti yang kita tahu, cuckoo mempunyai pelbagai produk yang dijual kepada genuine customer dan sehingga tahun 2022, seramai 1.4 juta pengguna telah memilih product cuckoo. 

Seterusnya, untuk kita bermula sebagai agent cuckoo, kita tidak perlu membeli sebarang produk cuckoo. Tetapi sekiranya kita membeli produk cuckoo atas nama kita sendiri, kita akan dapat komisyen atas jualan kepada diri sendiri. Seronok kan?

MLM

Tidak dinafikan, terdapat MLM yang perlukan modal serendah RMxx, namun pastinya itu adalah pakej yang paling rendah dan income paling sedikit. Jadi untuk dapatkan income yang lebih besar, maka modal yang besar diperlukan.

Business model jenis ini berisiko tinggi kerana focus jualan produknya adalah kepada orang baru yang nak join business. Bukan kepada pelanggan, kita sering dengar “produk buat simpan bawah katil je”. 

Dari segi sumber income pula, business model jenis MLM ini kebanyakkannya datang daripada orang bawah yang baru join sebab mereka terpaksa beli produk dan perlu buat maintenance produk setiap bulan.

Walaubagaimanapun, business model ini tidak salah, yang penting produk yang di keluarkan mendatangkan kebaikan kepada pengguna dan segala plan pemasaran diterangkan dengan jelas sebelum merecruit orang baru.

Scammer Cuckoo

Tidak dinafikan, pada tahun 2020 dan 2021 issue scammer cuckoo ini pernah viral dan HQ cuckoo sendiri telah ambil tindakan tegas dengan terminate semua agent yang terlibat.

Bagi mengelakkan dari perkara ini berulang atau ada antara anda yang terkena, jom kita kenali ciri-ciri syndicate ini.

  1. Scammer ini cuba merecruit anda tanpa anda tahu yang mereka sedang buat cuckoo hingga anda duduk table talk face to face dengan mereka
  2. Selalunya, mereka post payslip dan tutup nama company cuckoo
  3. Mereka wajibkan anda beli produk cuckoo semasa anda ingin register sebagai agent

 

Akhir kata untuk berbusiness, kita perlulah jadi bijak. Kena rajin buat research dan cari mentor yang betul. Selamat maju jaya.

NAK JANA PENDAPATAN BERSAMA CUCKOO?

Kami ajar cara untuk jana pendapatan RM1,000 – RM10,000 walau darimana pun anda berada. KHAS untuk anda yang sedang mencari peluang bisnes online, student, graduan universiti, suri rumah, staf kerajaan & sesiapa sahaja yang masih tercari-cari cara untuk tingkatkan taraf kewangan diri sendiri & keluarga.

Jika anda komited & berusaha untuk membantu diri sendiri, kami akan coach anda sehingga anda BERJAYA!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *